Independència i pensions: la mentida més innoble

Qui no te un avi, pare, o jubilat a la família que no tingui dubtes sobre el futur de les pensions en una Catalunya independent?
Em penso que ningú.

Per tant, anem a fer una breu explicació.

Funcionament.

A Espanya existeix un sistema de pensions basat en el que s’anomena “repartiment”. Això significa que les aportacions que fan els treballadors ocupats d’avui, serveixen per pagar les pensions dels pensionistes d’avui. Hi ha altres països del món que funcionen amb el mètode de capitalització i cada treballador fa aportacions sobre un fons exclusiu o privat per a ell i dependrà dels seus esforços i aportacions durant la seva etapa de treballador en actiu que en rebi més o menys a l’etapa de jubilat. Aquest no és nostre el cas. A la Catalunya independent es continuarà amb el mateix sistema de l’estat espanyol.
Llavors, des d’aquest punt de vista, poden pujar o baixar les pensions pel fet de ser independents?

Existeixen tres criteris fonamentals que determinen la forma de calcular les pensions només pel fet de pertànyer a Espanya o a la Catalunya independent.

Taxa d’ocupació.

A Catalunya hi ha 2,54 treballadors ocupats per cada pensionista. A Espanya 2,48. Per tant, quants més treballadors ocupats per pensionista, més alts els ingressos destinats a pensions.

Salari mig per territori.

A Catalunya el salari mig és de 24.449 euros/any. A Espanya és de 22.790 euros/any. Quan més alt és el sou, més es paga. Per tant, amb sous més alts, ingressos majors i, altra cop, més a repartir per a cada pensionista.

Percentatge de cotització.

Mantenint el mateix tipus de cotització actual, els ingressos dividits pel nombre de receptors donarien com a resultat un increment de les pensions que podria arribar a ser del 10%.

Una altra pregunta que ens podem trobar és: les pensions les tenim garantides per tota la vida?
L’any 2000 el govern espanyol, en un intent de protegir-les, va constituir un fons de reserva de la Seguretat Social amb la intenció d’acumular superàvits del sistema per a cobrir possibles dèficits futurs. Va arribar a un màxim acumulat l’any 2011, amb 66.815 milions d’euros. Però els anys següents (2012 i 2013) el govern espanyol el va fer servir per cobrir el dèficit financer causat per la reducció a les cotitzacions (crisi i atur) a la Seguretat Social.

Greus errors. El Fons de Reserva és petit i s’ha començat a gastar abans d’hora. A més, un percentatge molt gran del fons s’ha fet servir per comprar deute del propi Estat espanyol.

Podria passar que quan volgués pagar pensions futures, només trobés pagarés del propi govern. És a dir, un paper que diu que allò val uns diners, però que no els tens ni els pots fer servir.

Ah! i com a recordatori final: qui garanteix el cobrament de les pensions dels jubilats catalans no és el govern espanyol, sinó que són els treballadors catalans.

Aquest és un resum adaptat de l’article publicat pel Col·lectiu Wilson.

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.