55, 10, 5, 55000, 1100 xifres per recordar!

No, no us penseu pas que ja en tingui 55: sóc una mica més jove. Tot just l’any 1961, concretament l’11 de juliol, ha fet 55 anys que va néixer Òmnium Cultural, en una època de dictadura molt dura, on qualsevol acte o activitat relacionada amb el català o la seva cultura era censurada i perseguida.

Malgrat les circumstàncies d’aquells moments i després d’uns anys de certa evolució, tornem a patir greus interrupcions en el camí cap a la normalitat, que poden recordar situacions semblants a les dels inicis. Probablement els lectors de més edat ens ho podrien contrastar. És cert que s’utilitzen mètodes diferents: llegeixis sentències del TC contràries a qualsevol creixement d’autogovern, de legislació pròpia o d’estructures d’estat.

Curiosament, hi ha un detonant de tot això: la mutilació més rellevant contra l’Estatut, i la resposta immediata de la ciutadania a la crida d’Òmnium, el 10 de juliol de 2010. Us en recordeu? Hi éreu?

Ha fet sis anys ja i continuem dient que venim de lluny i que sabem a on anem: a la República Catalana!

Aquella data va significar obrir els ulls a moltíssima gent que continuem lluitant. Això ens ha permès arribar a la xifra global: 55.000. Si cinquanta-cinc mil socis d’aquesta entitat.

Al Penedès, onze anys més tard de la seva fundació, es va crear la territorial (en aquells moments anomenada delegació) de Vilafranca. Així, des de l’octubre de 1972, Vilafranca va disposar d’una seu a la ja desapareguda llibreria Esquei, al carrer de Sant Joan, i una junta gestora per impulsar-la.

Des de llavors, com no podia ser d’altra manera, a la nostra territorial també han succeït molts canvis, entre aquests, cinc vegades la seu social. Tal com comentava, l’inici va ser la llibreria Esquei. Després es va passar a un entresol de la Plaça de Sant Joan. Posteriorment va venir la seu del carrer de la Palma, 26, al tram final del carrer, propers a la rambla. I en la darrera etapa, el pas ha estat per la plaça Penedès al segon pis dels antics jutjats.

I avui mateix, fem la inauguració del nou local, situat als baixos del carrer banys, on hi havia hagut l’oficina d’habitatge de l’Ajuntament de Vilafranca.

Per tant, els més de 1100 socis a l’Alt Penedès, estem de sort per poder créixer en espai, mobilitat i possibilitats per aquesta nova seu que avui, a dos quarts de vuit del vespre, estrenarem com a territorial d’Òmnium amb la presència del president Jordi Cuixart, a la qual esteu convidats.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.