És corrupte qui vol i qui pot

En poc temps de diferència s’ha repetit un fet que, presumiblement, serà tractat de forma diferent.

En un món on uns quants personatges, anomenats futbolistes d’elit –elit vull dir que es diferencien de la resta pel fet de saber córrer i remenar una pilota per entretenir a la meitat d’un país i també per la vergonyosa i desmesurada compensació econòmica que reben per fer aquestes filigranes– no es estrany que aquesta avarícia i egoisme els porti a situacions com aquestes dels fets.

Messi defrauda

Fa unes setmanes en Messi era un gran estafador, un corrupte, al defraudar 4,1 milions d’euros a la hisenda pública per una qüestió d’impostos dels seus drets d’imatge no declarats. Li van fer l’escarni públic (a premsa, ràdios i televisions), el van jutjar i el van declarar culpable. Sortia amb el cap cot i amb la lliçó apresa: el deute i la multa pagades, i l’estalvi dels dos anys de presó a canvi de calers. Fins aquí, molt bé: com a tothom, qui estafi, que accepti les conseqüències. Qui veiés altra cosa que no fos corrupte o estafador, tenia pensaments sectaris.

Cristiano defrauda

Ara han canviat les tornes i és el torn d’en Cristiano. De qui es diu que el frau arriba als 150 milions d’euros. Mare meva! Aquest s’hi hauria de passar la resta de la vida a la presó, en el cas d’aplicar-li el mateix tracte. Però sembla que els documents que ho demostrarien els han robat de l’empresa que li gestiona els drets, i potser (i només dic, potser), la justícia espanyola no en voldrà saber res.

Inditex defrauda

I un cas semblant, també recent i fora del futbol: els 150 milions que l’empresa Inditex sembla que s’ha estalviat en impostos a Europa, en un elaborat entramat de societats per diferents països. Aquí no hi ha frau, només una estratègia fiscal molt perfeccionada. I potser (i només dic, potser), tampoc passarà res.

Que qualsevol persona normaleta, d’una situació econòmica normal, intenti saltar-se el pagament de la renda, l’IVA trimestral dels autònoms, l’IBI o qualsevol altre impost. Automàticament tindrà el requeriment i la persecució i, si convé, després de pagar el deute i la multa, haurà de pagar les costes judicials.

Per això, jo dic, que per a ser corrupte has de reunir dues condicions: mostrar la voluntat de ser-ho i tenir les capacitats per poder fer-ho.

La majoria d’aquest planeta, ni volem ni podem!

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.