Mal a les orelles

Llengües diverses

Les llengües –totes– existeixen per la mateixa diversitat d’orígens i evolució de les poblacions d’arreu del món. Formen part de la seva idiosincràsia, de la seva cultura. No totes han sofert les mateixes condicions ni creixements: mentre algunes han estat perseguides durant segles o han format part de grans colonitzacions de territoris i pràcticament han desaparegut, d’altres s’han situat com a llengua de relació a nivell internacional.

Minoritàries i perseguides

En el primer cas podem trobar moltes llengües considerades minoritàries, ja sigui per la seva poca extensió geogràfica o per la baixa quantitat de persones que l’utilitzen.

Sovint aquestes han estat perseguides després d’una ocupació per la força, tant des de la vessant de prohibir-ne el seu ús, com des de la vessant d’obligar a l’ús de la llengua imposada. Us posaria algun exemple amb més detalls però ja sabeu com ha estat tractar el català a casa nostra.

Fer-ho correctament

No obstant això, sóc de pensar que, sigui quina sigui la llengua que un parli, cal que es faci de manera correcta, intentant sempre utilitzar adequadament les expressions i per a millorar-ne el seu ús i manteniment. D’aquesta manera s’ajuda a conservar un patrimoni immaterial d’una forma més convenient i s’evita que passivament i, sovint inconscient, la llengua alternativa acabi incorporant masses paraules i expressions que facin malbé a la primera.

El català maltractat a la televisió i a la ràdio

A casa nostra, amb el català, trobo que falta aquest sentiment d’estimació a la llengua que hauríem de tenir tots els catalans, per protegir-la d’aquestes agressions. Considero, a més, que els mitjans de gran abast com són les televisions, les ràdios i la premsa escrita o digital, haurien de posar més esforços i èmfasi en respectar-la, sobretot els mitjans públics.

Responsabilitat de tots

Si volem ser respectats, fem-nos respectar començant per nosaltres mateixos i per la nostra pròpia llengua.

Tots hi tenim una part de responsabilitat.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.