Facebook i pèrdua de temps
Un dia d’aquests llegia un article d’un diari que presentava cinc aplicacions per a ser més productiu –sense especificar en quin àmbit– argumentant que avui en dia els “lladres del temps” han canviat, centrant-se en la pantalla del mòbil i de l’ordinador.
La principal causa d’aquesta pèrdua de temps, segons ells, són les xarxes socials, i una d’elles s’emporta la palma: el facebook.
Possiblement té certa part de raó. Les dades que la revista Time Magazine ha indicat utilitzant una calculadora per saber el temps “malgastat” utilitzant el facebook, són dades força inquietants: diu que un usuari mitjà porta invertits al voltant de 190 dies de la seva vida, el que equival a una dedicació diària per sobre 1,5 hores. I això només en els 10 anys d’existència d’aquesta aplicació!
El cert és que abans no existien aquestes possibilitats i que les relacions entre persones s’havien de fer directament i, només pel fet d’haver d’incloure el desplaçament per parlar o compartir alguna cosa amb alguna de les teves amistats o parents, feia impossible tenir-ne tantes, tant variades, tant properes i tant actualitzades en el temps.
La veritat és que estem molt més connectats que mai!
Ningú hauria de tenir cap dubte que estem en la societat de la informació, de la connectivitat i de la immediatesa. Avui en dia és impossible pensar en el món del treball sense un ordinador, excepte en algunes feines exclusivament manuals. La vida d’ara es altament activa en el món digital. Fa tot just uns anys ningú s’hagués imaginat llegir un diari per internet, tornar a veure la sèrie de la teva vida vint anys més tard, sense perdre’t cap capítol i en versió original, o fer una vídeo trucada al teu amic del Japó per saber si ja li ha passat el maldecap que patia dies enrere. Potser avui tampoc hauria de ser estrany, doncs, gaudir del teu temps d’oci utilitzant les xarxes socials.
I la proporció de temps quina hauria de ser?
Cadascú que faci el seu barem i, com sempre, que pensi en l’equilibri i la moderació. Com diu la dia popular, “tots els extrems són dolents” i cal posar seny, sobretot evitar distreure’s durant les estones de treball i de conducció de vehicles. Procastinar ens porta a la frustració, però ben cert és que calen dosis d’humor diàries, i si s’obtenen a través del facebook o altres xarxes socials, encara que sigui amb vídeos de gats, benvinguda sia.
L’empresa Google, en algunes de les seves seus va proporcionar als seus empleats tota una sèrie d’elements per distreure’s a la feina. En aquest cas per fer al contrari, per relaxar-se, per jugar amb els companys, etc.
Els temps han canviat i estan canviant, doncs adaptem-nos-hi!