Nova jornada laboral
Fa poc s’ha aprovat una nova llei per reduir la jornada laboral a 37,5 hores. En faig un resum històric i d’impacte.
1889. 48 hores setmanals (8 h x 6 dies). Anteriorment les jornades laborals eren de 12 o més hores.
1919. 44 hores. Mobilitzacions obreres prèvies intensificades durant la Setmana Tràgica de 1909 i altres moviments socials.
1990. 40 hores (aprovada el 1984). Influència pel context polític i econòmic de l’època (dictadura franquista i transició).
En general tota reforma responia a les demandes dels treballadors i sindicats per millorar les condicions laborals, amb influencia de vagues i altres lluites socials o seguint les tendències d’altres països.
Els sindicats i la classe treballadora de cada època ho veia com un avenç per l’equilibri entre la vida laboral i personal. Malgrat tot, es mantenien les condicions precàries i els salaris baixos. Irrompren dubtes sobre la seva aplicació efectiva i l’impacte en les petites i mitjanes empreses.
Per al sector empresarial la reducció de la jornada laboral sempre ha significat un augment de costos, tot i veure beneficis indirectes a llarg termini amb una major productivitat i motivació dels treballadors.
Efectivitat
7,5 hores equival a menys fatiga, major concentració, menors les distraccions o sensació d’esgotament i millora de la qualitat del treball.
L’equilibri entre vida laboral i personal ajuda a millorar el benestar general i recarregar les energies, la motivació i la creativitat i, en general, ajuda a disminuir l’absentisme laboral al sentir-se més satisfets i menys estressats.
I els autònoms?
Es percep de manera diferent (mínim impacte) al no estar subjectes a la mateixa regulació. Sovint és molt més flexible –i també més llarga– per garantir els seus ingressos i molts treballen més hores de les establertes en la jornada laboral estàndard.
Tampoc és idèntic a tots els sectors: un autònom que treballa en serveis personalitzats (dissenyador gràfic, consultor, psicòleg…) pot tenir més flexibilitat per establir les seves pròpies jornades i decidir la quantitat de feina que vol fer. Un autònom en la restauració o el comerç (botiguer, cambrer…) es podrà veure obligat a mantenir horaris més llargs i rígids, ja que la demanda dels clients no es pot reduir fàcilment.
El proper canvi cap al 2080?